Gittans blogg
Övrigt

KAIS Mora är finalklara!

Wow, vilken avgörande SM-semifinal mellan KAIS Mora och Täby. Inte särskilt välspelad, inte taktiskt utan mer tuta och kör eller hawaii – kalla det vad ni vill. Det var svårt att se vilket spel coacherna hade tänkt ut. Men det spelar ingen roll. Matchen innehöll så mycket annat som vi TV-tittare gillade. Kamp, vilja, svarta ögon, öppet spel och så en stor matchvinnare i Moras Therése ”Tess” Karlsson. Tjejen som kör sin tolfte säsong i moderklubben och som gjorde hela sex poäng i kvällens vinna-eller-försvinna-match. Wow skriver jag igen.

Vi tar det från början. Lite förvånande laguppställningar var det allt. I Mora startade Amanda Wall med Anna Wijk och Tess Karlsson. Wall som har problem med magen/tarmarna och testar medicinering. Hon har svårt att återhämta sig och har inte tillräckligt med energi för en hel match. Tufft med sådana problem i ett slutspel. Johanna Holmbom presenterades i tredje kedjan men givetvis spelade även hon i första varvat med Wall. Dock var inte Petra Weiss spelklar efter sin ögonskada som hon fick under sista träningen innan arenamatchen. Hon fick en boll i ögat och det är något man måste vara försiktig med. Det var in i det sista osäkert om Petra skulle kunna spela eller inte och det blev det senare. Istället spelade Michelle Wiki och Malin Andréason som forwards bredvid Mira Wickman. Malin som fick barn för inte så länge sedan, orkade förvånansvärt mycket.

Täbys coach Lars Jedheim valde att starta på två femmor, inget ovanligt i sig, men att både Malin Eriksson och Sara Attermo fick börja på bänken var riktigt förvånande. Jag tycker absolut att Malin ska spela på fyra backar, det är inte så att Täby har semifinalernas starkaste backuppsättning direkt och hennes rutin behövs. Sara har inte presterat på topp i ett par matcher men jag tycker ändå att hennes kreativitet och målfarlighet bör göra att hon spelar på två femmor. Istället valde Jedheim att spela Erika Palmeby och Sofie Andersson.

Täby startade matchen bäst, spelglädjen var på topp och pressen mot Mora-målet stor. Mora vaknade till och skottstatistiken var ändå jämn i den första perioden (även i den andra och tredje). Täby ledde med 1-0 efter den första perioden och sedan Mora med 2-1 efter mittperioden. Sammanfattningsvis var det inte direkt något skönspel på planen. Individuella prestationer blandades med många misstag. Försvarsspel såg jag knappt skymten av. Tror inte detta var något av lagens gameplan.

Inför den tredje perioden kom då Malin Eriksson och Sara Attermo in. Det hjälpte föga. Moa Tschöp är vanligtvis väldigt offensiv, men nu agerade hon mer forward än back. Det öppnade upp för Moras kontringar och man kom ofta två mot en. Till sist strömmade målen in i en jämn ström. Tess Karlsson inledde målskyttet i sitt Mora och innan perioden var slut, hade hon åstadkommit ett hattrick och gjort totalt sex mål i matchen! På flera olika sätt dessutom, Tess visade upp hela registret och sin fina teknik. Fantastiska prestationer och vilken matchvinnare! Till slut kunde hon kosta på sig ett leende. Det sker inte ofta men jag antar att Tess var rätt nöjd med sin insats.

Lagkaptenen Anna Wijk sa inför matchen att hon skulle leda sitt lag och att det var tänkt att första femman skulle avgöra matchen. Så rätt hon fick. Här pulveriserade man ut Täbys dito som också fick massor av speltid. Louise ”Lollo” Wickström gjorde ett kanonjobb framför Amanda Hill i Moras mål, en otacksam uppgift men hon tog den. Dock fick Lollo oväntat tufft motstånd av blott 16-åriga Moa Andersson. Jag har följt henne noga hela säsongen och för mig är Moa årets rookie. Hon spelar säkert, stabilt och klokt som få – utan rutin från SSL eller stora matcher. Skithäftigt!

Moa Tschöp och Jennifer Stålhult försökte verkligen, men marginalerna var inte med dem. Alltför ofta gick skotten utanför målet och det kliniska spelet fanns inte där. Trots att Täby bara låg under med 2-1 inför den tredje perioden, kändes det som om Mora hade större övertag. På bara drygt fyra minuter gjorde hemmalaget tre mål, helt matchavgörande. Kanske borde Täby ha tagit sin timeout där? För att stoppa raset. Men icke. Det hann även bli 6-1 innan Tschöp reducerade. Och slutresultatet skrevs till 8-2. Kvällens absolut vackraste mål, var 5-1 när Mora bjöd på klapp-klapp-spel med… trumvirvel… Tess Karlsson som målskytt.

Anna Wijk ÄR världens bästa spelare. Punkt.

Mora vann helt välförtjänt, i denna femte avgörande match visade dalalaget vilka som är bäst när det gäller. Grattis till finalplatsen, KAIS Mora! Njut ikväll, men i morgon börjar uppladdningen inför lördagens final. Som Tess Karlsson konstaterade efter matchen ”än är inget vunnet”.

Täby har gjort en bra säsong även om jag förstår den stora besvikelsen just nu. De har bra spelare i alla lagdelar, men avbräck som Matilda Sjödin och Jenny Gustafsson är tuffa. Ranja Varli har varit borta hela säsongen. Nu får man slicka såren och förhoppningsvis fylls spelartruppen på med spetsspelare inför nästa säsong. Jag har hört att flera duktiga spelare är på väg in och Täby är enda Superliga-laget i Stockholm nu och därmed i förarsätet. Om man inte räknar in Telge förstås, men det är en bit dit från huvudstaden. Vi får se vad som händer. I min bok är Moa Tschöp årets back.

I söndags kväll medverkade jag i Plastpodden, nästan en timmes snack blev det inför kvällens semifinal, men vi berörde även finallaget IKSU. Och mycket annat. Gå gärna in och lyssna hur Lars Lindberg och jag resonerar kring finallagen. Det var betydligt lättare att prata innebandy än att skriva. Fler nyanser i tyckandet, lättare att förklara vad man menar ja många fördelar. Kanske detta med poddande är grejen för mig. Nåja, det finns så många bra innebandypoddar för tillfället. Lyssnar på det mesta och är tacksam för möjligheten.

Jag återkommer med ett blogginlägg inför SM-finalerna senare i veckan. För nu börjar årets roligaste innebandyvecka!

/ Gittan
Twitter: gittang

 

Gittan Ahonen Gunnarzon

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar