Gittans blogg
Övrigt

KAIS Mora är finalklara!

Wow, vilken avgörande SM-semifinal mellan KAIS Mora och Täby. Inte särskilt välspelad, inte taktiskt utan mer tuta och kör eller hawaii – kalla det vad ni vill. Det var svårt att se vilket spel coacherna hade tänkt ut. Men det spelar ingen roll. Matchen innehöll så mycket annat som vi TV-tittare gillade. Kamp, vilja, svarta ögon, öppet spel och så en stor matchvinnare i Moras Therése ”Tess” Karlsson. Tjejen som kör sin tolfte säsong i moderklubben och som gjorde hela sex poäng i kvällens vinna-eller-försvinna-match. Wow skriver jag igen.

Vi tar det från början. Lite förvånande laguppställningar var det allt. I Mora startade Amanda Wall med Anna Wijk och Tess Karlsson. Wall som har problem med magen/tarmarna och testar medicinering. Hon har svårt att återhämta sig och har inte tillräckligt med energi för en hel match. Tufft med sådana problem i ett slutspel. Johanna Holmbom presenterades i tredje kedjan men givetvis spelade även hon i första varvat med Wall. Dock var inte Petra Weiss spelklar efter sin ögonskada som hon fick under sista träningen innan arenamatchen. Hon fick en boll i ögat och det är något man måste vara försiktig med. Det var in i det sista osäkert om Petra skulle kunna spela eller inte och det blev det senare. Istället spelade Michelle Wiki och Malin Andréason som forwards bredvid Mira Wickman. Malin som fick barn för inte så länge sedan, orkade förvånansvärt mycket.

Täbys coach Lars Jedheim valde att starta på två femmor, inget ovanligt i sig, men att både Malin Eriksson och Sara Attermo fick börja på bänken var riktigt förvånande. Jag tycker absolut att Malin ska spela på fyra backar, det är inte så att Täby har semifinalernas starkaste backuppsättning direkt och hennes rutin behövs. Sara har inte presterat på topp i ett par matcher men jag tycker ändå att hennes kreativitet och målfarlighet bör göra att hon spelar på två femmor. Istället valde Jedheim att spela Erika Palmeby och Sofie Andersson.

Täby startade matchen bäst, spelglädjen var på topp och pressen mot Mora-målet stor. Mora vaknade till och skottstatistiken var ändå jämn i den första perioden (även i den andra och tredje). Täby ledde med 1-0 efter den första perioden och sedan Mora med 2-1 efter mittperioden. Sammanfattningsvis var det inte direkt något skönspel på planen. Individuella prestationer blandades med många misstag. Försvarsspel såg jag knappt skymten av. Tror inte detta var något av lagens gameplan.

Inför den tredje perioden kom då Malin Eriksson och Sara Attermo in. Det hjälpte föga. Moa Tschöp är vanligtvis väldigt offensiv, men nu agerade hon mer forward än back. Det öppnade upp för Moras kontringar och man kom ofta två mot en. Till sist strömmade målen in i en jämn ström. Tess Karlsson inledde målskyttet i sitt Mora och innan perioden var slut, hade hon åstadkommit ett hattrick och gjort totalt sex mål i matchen! På flera olika sätt dessutom, Tess visade upp hela registret och sin fina teknik. Fantastiska prestationer och vilken matchvinnare! Till slut kunde hon kosta på sig ett leende. Det sker inte ofta men jag antar att Tess var rätt nöjd med sin insats.

Lagkaptenen Anna Wijk sa inför matchen att hon skulle leda sitt lag och att det var tänkt att första femman skulle avgöra matchen. Så rätt hon fick. Här pulveriserade man ut Täbys dito som också fick massor av speltid. Louise ”Lollo” Wickström gjorde ett kanonjobb framför Amanda Hill i Moras mål, en otacksam uppgift men hon tog den. Dock fick Lollo oväntat tufft motstånd av blott 16-åriga Moa Andersson. Jag har följt henne noga hela säsongen och för mig är Moa årets rookie. Hon spelar säkert, stabilt och klokt som få – utan rutin från SSL eller stora matcher. Skithäftigt!

Moa Tschöp och Jennifer Stålhult försökte verkligen, men marginalerna var inte med dem. Alltför ofta gick skotten utanför målet och det kliniska spelet fanns inte där. Trots att Täby bara låg under med 2-1 inför den tredje perioden, kändes det som om Mora hade större övertag. På bara drygt fyra minuter gjorde hemmalaget tre mål, helt matchavgörande. Kanske borde Täby ha tagit sin timeout där? För att stoppa raset. Men icke. Det hann även bli 6-1 innan Tschöp reducerade. Och slutresultatet skrevs till 8-2. Kvällens absolut vackraste mål, var 5-1 när Mora bjöd på klapp-klapp-spel med… trumvirvel… Tess Karlsson som målskytt.

Anna Wijk ÄR världens bästa spelare. Punkt.

Mora vann helt välförtjänt, i denna femte avgörande match visade dalalaget vilka som är bäst när det gäller. Grattis till finalplatsen, KAIS Mora! Njut ikväll, men i morgon börjar uppladdningen inför lördagens final. Som Tess Karlsson konstaterade efter matchen ”än är inget vunnet”.

Täby har gjort en bra säsong även om jag förstår den stora besvikelsen just nu. De har bra spelare i alla lagdelar, men avbräck som Matilda Sjödin och Jenny Gustafsson är tuffa. Ranja Varli har varit borta hela säsongen. Nu får man slicka såren och förhoppningsvis fylls spelartruppen på med spetsspelare inför nästa säsong. Jag har hört att flera duktiga spelare är på väg in och Täby är enda Superliga-laget i Stockholm nu och därmed i förarsätet. Om man inte räknar in Telge förstås, men det är en bit dit från huvudstaden. Vi får se vad som händer. I min bok är Moa Tschöp årets back.

I söndags kväll medverkade jag i Plastpodden, nästan en timmes snack blev det inför kvällens semifinal, men vi berörde även finallaget IKSU. Och mycket annat. Gå gärna in och lyssna hur Lars Lindberg och jag resonerar kring finallagen. Det var betydligt lättare att prata innebandy än att skriva. Fler nyanser i tyckandet, lättare att förklara vad man menar ja många fördelar. Kanske detta med poddande är grejen för mig. Nåja, det finns så många bra innebandypoddar för tillfället. Lyssnar på det mesta och är tacksam för möjligheten.

Jag återkommer med ett blogginlägg inför SM-finalerna senare i veckan. För nu börjar årets roligaste innebandyvecka!

/ Gittan
Twitter: gittang

 

Gittan Ahonen Gunnarzon

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Gittans blogg
Övrigt

Tankar kring damernas semifinaler

Tänk att det endast återstår drygt en vecka av denna säsong. I alla fall för SSL-lagen. SM-finaler i Globen den 22 april. Förutom att få se två heta matcher, är ju evenemanget så mycket mer. Många kringaktiviteter och en stor del av innebandy-Sverige (och från andra länder) på plats. En folkfest helt enkelt!

För min del innebär denna helg inte bara innebandy-häng. Det blir jobb under fem timmars direktsändning med SVT under lördagen. Som jag tidigare har skrivit, en fantastisk möjlighet likväl nervöst, intensivt och roligt. Förberedelserna är igång och intensifieras till helgen och veckan. Eftersom inget lag, varken på dam- eller herrsidan, är finalklart än – följer jag noga åtta lag just nu. Är tacksam för alla texter och poddar som behandlar slutspelet. För att inte tala om webbsändningar.

Tyvärr blev det något tekniskt fel senast när Täby och Kais Mora möttes. Självklart riktigt surt när det inträffar i en SM-semifinal. Jag har mejlat Sportsground ifall matchen går att se i efterhand, har inga stora förhoppningar om det men värt ett försök.

Hann i alla fall se att Anna Wijk spelade center mellan Tess Karlsson och Johanna Holmbom, och ingen punktmarkering av Wijk. Ingen Amanda Wall från start som fortfarande är sjuk eller skadad. Malin Lundqvist var tillbaka på backplats igen. Mira Wickman spelade tillsammans med Michelle Wiki och Petra Weiss om jag såg rätt. Matilda Sjödin (korsband), långtidsskadade Ranja Varli, gravida Jenny Gustafsson fortsatt ur spel.

Landslagsmålvakten Emelie Frisk såg matchen från sidan då Alexandra Durling fick chansen igen. Är inte förvånad om hon även startar i nästa match. Jag bloggade senast om att Täbys coach Lars Jedheim bör sätta ihop det bästa han har, och ja, Sara Attermo tog plats bredvid Jennifer Stålhult och Louise Wickström.  Senast valde Jedheim att bänka första femman i andra hälften av matchen. De presterade inte och behövde nog en knäpp på näsan, bra coachat. Vet inte om det var det som gjorde att tjejerna höjde sig, men det gjorde verkligen första femman – av det jag hann se. Förutom det första målet som gjordes av Therese Andersson, på nytt ett kanonskott (hon satte ju två i den första matchen), stod första formationens spelare för resten av målen i vinstmatchen 5-3. Tre assist av Moa Tschöp och tre mål av Jennifer Stålhult. Landslagsspelarna klev äntligen fram, nödvändigt för Täby.

I Mora är det anmärkningsvärt att Anna Wijk på nytt blev poänglös, för andra matchen i rad. Å andra sidan, hade vi haft andra assist, hade Wijk fått fler poäng. Men henne måste Roger Jonsson & Co få igång bättre. Kan inte säga så mycket mer om denna match eftersom jag inte såg hela. Blir superintressant på torsdag!

Glädjande nog visade TV4Sport den tredje matchen mellan IKSU och Pixbo. Många trodde på ännu en IKSU-vinst, 3-0 i matcher och därmed ett finalklart IKSU. Men Pixbo höjde sig jämfört med förra matchen. Inte för att de har spelat direkt dåligt, där håller jag med tränare Jonas Eliasson. Men energin var lite för låg senast och målskyttet har inte stämt. Chanser har skapats, skärpan har inte funnits där. Men det gjorde det i denna match.

Eliasson själv var tillbaka i båset och eldade på spelarna, det gick igenom tv-rutan. Det engagemanget! Han var aningen hes i tv-intervjuerna.

Pixbo kändes mer aggressiva än i de två tidigare matcherna, möjligen att spetsen stötte högre upp och att mittspelarna följde med. IKSU tilläts inte ta in bollen och vända upp lika lätt som delvis tidigare. Det small direkt och det var emellanåt tufft spel, absolut inte över gränsen utan slutspelsinnebandy som det ska vara. Pixbo ledde med 3-1 men IKSU hämtade upp till 3-3, där trodde jag nog inte att Pixbo skulle orka varken fysiskt eller mentalt – jodå. Den tredje perioden var riktigt sevärd, mycket kamp och vilja på planen. Pixbo tog ledningen igen men kort därefter kvitterade IKSU ännu en gång. IKSU var aldrig i ledning under matchen, en ovan situation för laget som har krossat det mesta under serien och avfärdade Malmö relativt enkelt i kvarten. Kanske så här med facit i hand, inte det bästa kvartsfinalvalet.

Med drygt fyra minuter kvar att spela av den tredje perioden, fick Pixbo frislag rakt framför IKSU-målet. Jag har saknat varianter på frislag och powerplay i både damernas och herrarnas slutspel. Här fick vi äntligen se en, enkel men effektiv variant där bollen egentligen bara gick i sidled till lagkaptenen Ida Sundberg som tryckte in det avgörande målet till 5-4. Muren var passiv, spelarna gled isär istället för att en rusade dit där bollen petades. I periodpausen intervjuades Sundberg ”vi ska vinna” sa hon och så blev det. Trovärdigt och viktigt snack från en lagkapten.

Funderar på om IKSU egentligen innehåller för många duktiga spelare? När en landslagsspelare som Sofia Joelsson inte tar plats i tre femmor. Hon har inte riktigt varit sig själv i kvartsfinalerna, men revanscherade sig i denna match när hon fick starta. Två viktiga mål från hennes klubba. När Joelsson blev intervjuad, konstaterade hon ödmjukt ”man måste ta chansen när man får den eftersom vi har så många bra spelare”. Sant. I denna match fick Johanna Hultgren börja på bänken, även hon landslagsmeriterad. Jag hade nog valt att starta med henne, det skottet är användbart. Tänker att konkurrensen nästan är för stor. IKSU har så många spetsspelare, så vilka kliver egentligen fram när det behövs? Angenäma problem för ledningen.

Hela 2 436 personer på plats i Umeå! Visserligen gratis entré, men vilket tryck det var i hallen. Helt rätt av IKSU att flytta matchen till en större arena. Engagemang på läktarna och även på bägge lagens bänkar. Avbytarna stod upp hela matchen och manade på sina medspelare. Så oerhört viktigt att alla accepterar sina roller och lägger sin personliga besvikelse åt sidan. Ni vet, det klassiska laget före jaget.

Vill ändå lyfta fram några spelare i de bägge lagen. Givetvis de bägge målvakterna Malin Marklund och Sara Hjorting, världsklass, även alla åtta backar är riktigt bra. I IKSU tycker jag att Nina Bärtschi var pigg, fin teknik. Frida Norström var en av planens bästa, medan jag förväntar mig mer av Emelie Wibron. Hon är absolut inte dålig, men jag har höga förväntningar på denna toppspelare. Pixbos Linda Andersson är en frisk fläkt, massor av energi och en snabb spelare. Cecilia Habib Westh fick rollen som avlastare, men jag skulle låta henne starta. Eliska Krupnova har vuxit fram till en favoritspelare, hon har fint spelsinne och bra räckvidd. Gör många viktiga mål. Ja, det finns många att höja men jag nöjer mig där.

Vi får väl se vilka som kliver fram på fredag. 2-1 i matcher till IKSU och vilka har egentligen pressen på sig? De som förväntas vinna (IKSU) eller de som måste vinna (Pixbo)? Hur som helst är det mer regel än undantag att lagen lägger pressen på varandra i media. Det går att vända och vrida på detta hur mycket som helst. Må bästa lag vinna!

/ Gittan
Twitter: gittang

Gittan Ahonen Gunnarzon

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Gittans blogg
Övrigt

En fasansfull dag

Fredag och Kais Mora-Täby på schemat. Så var tanken och så blev det. Men innan jag kom hem fick jag uppleva en fasansfull dag. Efter lunchtid strosade jag genom Stockholm City på väg till ett kundmöte i stan. Mitt i mötet rusade en person in i lokalen och berättade om terrordådet. Kaos rådde. På gatorna rusade tiotusentals människor omkring, rädda, ledsna, förvirrade. Var skulle vi ta vägen? Hur skulle vi ta oss hem? Strandade. Det ordnade sig för mig och de mina. Andra hade inte lika stor tur. Mina tankar går till de drabbade.

Innebandy är rätt betydelselöst en sådan här dag. Men i alla fall, till kvällens match som jag ändå hann se.
Inga överraskningar i Täbys trupp, men likväl i Kais Moras. Malin Lundqvist kom inte till start och Amanda Wall har varit krasslig i veckan, hon spelade endast powerplay – och satte ett mål. Men det mest anmärkningsvärda var att Anna Wijk spelade back, på just Lundqvists plats bredvid Elin Reinestrand. Och finska Mira Wickman fick chansen i första kedjan med Tess Karlsson och Johanna Holmbom. Gissa om Täbys taktik att punkta Anna Wijk gick i stöpet. Smart coachdrag av Roger Jonsson & Co!

Blev då Moras första kedja försvagad av att inte ha med Anna Wijk lika offensivt som vanligt? Jo, men det gick bra ändå. Mira Wickman är en suverän spelfördelare, om än fortfarande en bit ifrån sin högsta nivå på grund av en skada som hållit henne borta från spel under nästan hela seriespelet. Orättvist att jämföra Wickman med världens bästa innebandyspelare, men formationen stod för tre av fyra mål (det fjärde i pp). 1+1 av Wickman, men hetast var Johanna Holmbom som jag tycker var bäst på planen ikväll. Kul att se Holmbom njuta av slutspelsmatcher med tanke på förra årets skadestrul. Jag tror inte hon spelade i den tredje perioden, kanske en säkerhetsåtgärd?

Mora kändes överlag snabbare, starkare, rörligare och med mer energi än Täby. Hemmalaget tog kommandot från start och släppte det aldrig, trots massiv press av Täby i den sista perioden. Tack vare två mäktiga skott av Therese Andersson, reducerade bortalaget två gånger om, men närmare än så kom man inte. Täbys Lars Jedheim coachade frenetiskt, han lät första femman med Louise Wickström, Jennifer Stålhult, Josefin Ulvhag, Moa Tschöp och Elin Gillberg vila i den tredje perioden. Antagligen var han inte nöjd med deras insatser och jag kan hålla med honom – jag förväntar mig betydligt mer av denna formation. Men i slutet av matchen satte han ihop superfemman Tschöp, Malin Eriksson, Stålhult, Wickström och Sara Attermo. De skapade tryck, men lyckades inte göra mål. Tiden rann iväg.

Rättvis seger för ett tyngre och effektivare Kais Mora. Jedheim har ett och annat att fundera på inför nästa drabbning. Hur ska Täby stoppa Moras första femma och framför allt få fart på sin egen?

I torsdags såg jag IKSU-Pixbo på webben. Två saker förvånade mig direkt. Ingen Jonas Eliasson i Pixbos bås. Det visade sig att han hade råkat ut för flygstrul och nästa gång ska Jonas åka med laget. Kan vara läge. Hans energi saknades i Pixbos bås, tjejerna är ju vana med den coachningen. Jag vet inte hur mycket det påverkade lagets insats, men Pixbo låg snabbt under med 3-0. Trist för Eliasson att missa matchen.

Sedan saknades landslagsforwarden Sofia Joelsson i IKSU:s tre startkedjor. Anmärkningsvärt. Dock har hon inte övertygat i kvartsfinalerna och lyckades inte göra någon poäng. I tredje huserade Alice Granstedt, Julia Nordin och Johanna Hultgren. Jag tycker att den kedjan fungerade bra, där kom också Joelsson in till slut. Cornelia Fjellstedt och Frida Norström används både som backar och kedjespelare, tycker väl att Norström ska spela mestadels center.

Annars var Amanda Delgado Johansson riktigt bra i den första semifinalen. Förutom tre mål, krigade hon på hela matchen igenom, skapade chanser mest hela tiden. Jämför man målvakterna, så överglänste Malin Marklund Sara Hjorting, som kanske borde ha tagit en eller två bollar som blev mål. Som vanligt i Pixbo spelade backarna stabilt, Isabelle Krantz skapade mest framåt, även Stephanie Boberg.

Skottstatistiken var helt jämn, ändå kändes det som om IKSU skapade mer. IKSU:s 6-2 vinst är dock lite i överkant, det var jämnare än vad siffrorna visar. Pixbo hade förtvivlat svårt att göra mål på sina chanser, lite det jag skrev om inför matchen. Vem ska göra målen? Som det är nu är det backarna som hotar mest. Bra för all del, men forwards behöver komma igång med målgörandet. Alicia Fylke leder den interna poängligan i slutspelet med 6 poäng på 4 matcher. På samma poäng finns Emmelie Södergren med färre gjorda mål.

I slutspelets totala poängliga har semifinallagen med detta antal spelare bland de 20 bästa:
IKSU – 5
Kais Mora – 4
Täby – 4
Pixbo – 3

Statistiken kanske inte säger så mycket, i serien känns jämförelsen mer relevant eftersom alla lag då möter varandra lika många gånger. I slutspelet har några av spelarna genomfört någon match mer än andra. Men i alla fall. Ser man i det stora hela har Pixbo flera spelare med i poängligan. Vilka kliver fram i nästa match? Ett måste för att vinna över IKSU.

/ Gittan
Twitter: gittang

Gittan Ahonen Gunnarzon

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Gittans blogg
Övrigt

Semifinallagen klara – hur går det?

Nu är alla semifinallagen på både herr- och damsidan klara. Vilka fantastiska semifinaler vi kan se fram emot! De flesta kvartsfinalserier har varit väldigt underhållande och jag påminns om varför slutspelstiden är den bästa.

Jag drog till Lofsdalen med mina vänner i torsdags och tanken var att försöka hinna se den femte och avgörande matchen mellan Täby och Endre i Tibblehallen under söndagen. Men som ni säkert har läst, ägde en tragisk bussolycka rum i fjällvärlden och den gjorde att jag inte hann till hallen. Innebandyn blev givetvis sekundär. Men jag lyckades se webbsändningen – och vilken match! Den innehöll verkligen allt. Kamp, vändningar och lagom grinigt – vilka vinnarskallar som spelade. Domarna hade fullt sjå, kanske var det lite för mycket diskussioner. De borde ha sagt ifrån direkt, spelarna borde visserligen ta sitt ansvar, men domarna gav utrymme för det. Tänker på den tid det tog, publik och tittare vill ju bara se spel och inte domare och spelare som diskuterar.

Nåja, till matchen. Hela 1 012 personer var på plats i Tibble vilket är nytt publikrekord! En stor del av publiken bestod av Endre-supportrar, häftigt att de följde med från Gotland. Matchen hade flera scenarion, Täby ägde fullkomligt den första perioden. Endrespelarna såg förskräckta ut och hade svårt att ta sig ur den press som Täby satte. Endre klarade sig undan med blotta förskräckelsen för resultatet efter en period var 1-1. I andra fick Endre mer energi och tog sig in i matchen igen, gjorde både 2-1 (Sara Steen snodde bollen av Moa Tschöp) och 3-1 (mäktigt skott av Anna Moberg). Då såg hemmalaget trötta ut och stundtals irriterade på motspelare och domare. Men Täby har ett flera matchvinnare som tog tag i bitarna. Sara Attermo är en av dem. Lite av en doldis egentligen, men en poängmakare av rang. Hon är superduktig i slottet och vispade in Moa Tschöps passning i början av tredje. Då inleddes en rejäl kamp mot klockan om att kvittera Endres ledning. Det dröjde ända till mitten av perioden och Louise Wickström sköt slutresultatet 4-3 med fem minuter kvar av matchen. Endre försökte forcera, men nådde inte riktigt ända fram. I det stora hela var Täby bättre i denna femte match, men det har varit oerhört jämna bataljer lagen emellan. Som många förutspådde, den kvartsfinalserie som blev den stora rysaren.

Jag hade en diskussion via Twitter med Micke Fasth och Patrik Åman, huruvida det hade varit en skräll om Endre hade vunnit. Jag är väl av den uppfattningen att journalister har en tendens att sätta epitetet ”skräll” på idrottshändelser relativt ofta och kanske, kanske för att få fler klick. *Ler* Nog hade jag Täby som vinnare med 3-2 i matcher och om man jämför trupperna, så har Täby fler namnkunniga spelare samt kom några placeringar före Endre i serien. Och hade jag tippat i höstas, hade jag haft svårt att se hur Endre skulle kunna störa Täby i ett slutspel. Dock har Endre spelat riktigt bra och tränare Alexander Brinkmann har fått sitt kollektiv att höja sig lagom till slutspelet. Visst har laget två spetsar i Sara Steen och Liisa Kokkonen, men jag är imponerade av hur många spelare har klivit fram och presterat. Surt för Endre förstås. De var ju så nära. Med tiden kommer nog alla inblandade att se tillbaka på matchserien och tänka att nästa år då j-r. Jag tror att Endre kommer tillbaka än mer starkare. Sportkommittén gör ett suveränt arbete, presenterar förlängda kontrakt på löpande band. Tror de har något riktigt bra på gång på öjn.

Jag blev intervjuad av SIBF och innebandy.se innan denna femte avgörande match var spelad, läs intervjun här. Tänker att jag utvecklar delar av svaren.

Vilka två lag tror du tar SM-guld? Motivera!
– Med en kvartsfnalmatch och semifinalerna kvar att spela, är det ovanligt svårt att sia om vilka som vinner SM-guld på damsidan. Det känns som om de kvarvarande lagen är jämnare än någonsin. Jag har sett merparten av damernas kvartsfinaler och har hyfsad koll på lagens dagsform. IKSU, Kais Mora och Pixbo vann sina kvartar med 3-0 i matcher. Det kan låta klart och enkelt men ser man till de enskilda matcherna, var det tight emellanåt. IKSU vann serien i suverän stil, gjorde mest mål och släppte in minst – är stora favoriter. IKSU tappade endast fyra poäng mot de övriga semifinallagen i serien. Det enklaste vore att svara IKSU på frågan vilka som vinner SM-guld, så vad talar emot dem? Finalen spelas i en enda match och IKSU:s fina truppbredd hade varit en större fördel vid en längre finalserie. De är inte vana att toppa laget, spelar oftast på tre kedjor och nu i slutspelet – på fem backar. IKSU har på senare år, trots stark trupp och bra seriespel, inte tagit sig till final. Bäst när det gäller har inte varit IKSU:s paroll och det kan sätta griller i huvudet på spelarna.

Likheterna mellan Kais Mora och Täby är flera, de lever i mångt och mycket på varsin första femma, har en härförare var i centrarna Anna Wijk och Jennifer Stålhult och det känns som om bägge lagen har steppat upp i slutspelet. Flera spelare har höjt sig sedan serielunken och spetsspelarna är av världsklass. Frågetecken i Täby är Louise Wickströms form, hon var skadad en längre period och är viktig för laget samt att Matilda Sjödin knäskadades i den andra kvartsfinalen. Landslagsmålvakten Emelie Frisk får nöta bänk och Alexandra Durling har fått chansen vilket hon har gjort riktigt bra. Men hon saknar rutin av stora matcher.

Tillägg:
Wickström är på god väg tillbaka i fin form, i den femte matchen mot Endre gjorde hon viktiga mål. Matilda Sjödin har fått klartecken från läkaren om att spela igen, men saknades i dagens match. Vi får väl se när/om hon kommer tillbaka igen. Emelie Frisk var tillbaka i mål och var riktigt bra. Viktigt för Täby!

I Mora har man mixtrat med första kedjan och skyttedrottningen Amanda Wall huserar numera i andra formationen. Facit: ett poäng i slutspelet. Här har Mora sparkapital att ta av. Pixbos defensiv känns starkast och man har Sveriges bästa målvakt i Sara Hjorting. Dock en större spelaromsättning inför säsongen och frågetecken för offensiven. Klart minst antal mål gjorda i serien av de lag som är kvalificerade för semifinal. Jag tippar att främsta utmanare till IKSU är Kais Mora och i en enda final är IKSU endast knappa favoriter. Det kan verkligen gå hur som helst.

Tillägg:
Semifinalerna blir hyperspännande!
IKSU-Pixbo
Kais Mora-Täby

Eftersom jag har tippat IKSU som vinnare i finalen och Kais Mora som främsta utmanare, så förstår ni hur jag tippar semifinalerna. Men igen, det blir stenhårt, kan gå tvärtom…

Semifinallagens inbördes möten i serien:
Pixbo-IKSU 5-7
IKSU-Pixbo 4-1
Kais Mora-Täby 2-3
Täby-Kais Mora 8-3

Korta funderingar:
– blir det ordkrig mellan Harnesk och Eliasson?
– Pixbo hade åtta raka vinster mot IKSU inför säsongens seriespel, men har nu gått bet två gånger om. Äger IKSU nu det mentala övertaget?
– Therese Andersson har utvecklat en egen styrka, hon punktade Anna Wijk i serien – med bra resultat, och Sara Steen i kvartsfinalerna – ibland mer, ibland mindre. Får Andersson order av coach Jedheim om att ta bort Wijk igen? En lågoddsare…
– kommer IKSU att gå ner på två kedjor?
– vilka av Pixbos unga talangfulla forwards blir slutspelets utropstecken?
– hinner Matilda Sjödin tillbaka? Det är definitivt kört för Ranja Varli. Tyvärr.
– gör Amanda Wall sin första slutspelspoäng för i år i semifinalerna?
– idel landslagsmeriterade målvakter i semifinalerna, Malin Marklund, Sara Hjorting, Amanda Hill och Emelie Frisk. Vem blir matchvinnare?
________________

– Vilka drömsemifinaler vi får på herrsidan! Två rutinerade och meriterade finallag i Falun och Storvreta, medan Mullsjö och Växjö är intressanta utmanare. För mig har Falun och Storvreta varit favoriter på förhand, men nu möts lagen redan i semifinal. Där tror jag att Falun drar längsta strået i en tight matchserie. Mest för att de har fler matchvinnare och det råder osäkerhet kring Storvretas stjärna Alexander Rudd? Det är ingen högoddsare att även matchserien mellan Växjö och Mullsjö går till sju matcher. Två sevärda lag som innehar duktiga coacher, lär bli en taktisk kamp. Svårt att sia om vilka som går vinnande ur striden, men Mullsjös kvartsfinalvinst mot Linköping imponerar så jag tror på dem till final. Känslan är att Falun har mer att ge, att de inte har spelat på topp i slutspelet än. Får Thomas ”Brolle” Brottman ihop bitarna tror jag att Falun vinner sitt fjärde SM-guld då jag anser att de har truppen med mest spets och spelar en attraktiv innebandy. Det senare behöver ju inte betyda att laget vinner matcher, men presterar alla landslagsspelare så bra som de kan göra – ja då vinner Falun SM-finalen.

/ Gittan
Twitter: gittang

Gittan Ahonen Gunnarzon

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Gittans blogg
Övrigt

Långt och detaljerat om slutspelet – vad annars?

Dagens stora nyhet: Karl-Johan Iraeus är klar för landslaget! Hans nya roll är team- och playermanager. Landslagschefen Jocke Lindström säger så här: ”Karl-Johan Iraeus är svensk landslagsinnebandys fundament personifierad. Vinnarkultur, stolthet och en god företrädare i ett. Jag är mycket glad att Kalle har tackat ja till att återigen bidra till svensk innebandy”. Kan bara instämma. Seriös och noggrann som få, rutinerad och meriterad – kommer att bli riktigt bra! Det ska bli spännande att se vilka fler namn som fylls på i Micke Hills ledarstab.

Slutspelsmatcherna duggar tätt. I söndags steg jag upp i ottan för att se yngsta stjärnans gäng spela fin fotboll, valde att hoppa de sista matcherna till förmån för två dammatcher. För att sedan på kvällen se min äldsta dotter spela fotbollsmatch. Sporthelg de luxe!

Endre-Täby. Egentligen den mest på förhand jämnaste kvartsfinalserien och spännande är det. Efter att Endre vann den första matchen på bortaplan med hela 7-3, var det dags för returmöte i ICA Maxi Arena inför hela 1 047 personer! Endre chocköppnade, liksom i förra matchen, och hade 2-0 efter den inledande perioden. Det dröjde ända till halva matchen innan Täby gjorde sitt första mål och det var i powerplay. Som så många gånger förr, passade pointen Jennifer Stålhult till Moa Tschöp på höger kanten och hon drog in sitt första mål för dagen. För det blev ett till nästan likadant, bara minuter senare – även det i pp. Täbys numerära överläge var riktigt bra, snabbt bollrull som skyttar som sköt ofta. Det var inte så att Endre inte kom till chanser, men Täbys försvar var betydligt bättre än i den första slutspelsmatchen lagen emellan. Skottstatistiken var helt jämn, men till Endres favör.

En öppen match, spelet böljade och chanser byttes på löpande band. Målmässigt lika och avgörandet göras via straffar. Där var Täby-spelarna säkrast och vi kan väl bara konstatera att Endre behöver öva på straffslag. Liisa Kokkonen inledde i Endre-målet men byttes sedan till Sophia Lundmark som började med en räddning. Visserligen en väldigt lam straff av Louise Wickström, men ändå. Matchvinnare för Täby blev landslagsbacken Moa Tschöp som är bäst när det gäller. Hon satte två pp-mål och den avgörande straffen. Moa gillar slutspel. Det är sedan gammalt.

Sedan måste jag plussa för målvakten Alexandra Durling som ersatte landslagsmålvakten Emelie Frisk. Inte för att Frisk var skadad utan för att coach Jedheim valde Durling. Hon tog verkligen chansen, var riktigt bra, inte minst under straffarna. Jedheim har haft angenäma problem kring hur han ska formera kedjorna. I denna match startade Matilda Sjödin, men hon skadade knät tidigt i matchen och Stålhult, Wickström och Sara Attermo spelade ihop. Stålhult är en fantastisk tvåvägsspelare och Täbys vassaste hot framåt. Täby vann alltså på bortaplan utan två landslagsmeriterade spelare (eftersom Sjödin klev av i inledningen) – starkt gjort. Kvitterat i matchserien och nytt möte i Tibblehallen på tisdag. Den ska jag inte missa.

Direkt efter såg jag Rönnby-Pixbo via webben. En matchserie där Pixbo har kopplat greppet med 2-0 i matcher. Till en början en stenhård kamp, men som mattades av ju längre matchen spelades. Pixbo var numret bättre egentligen hela matchen igenom. De visade upp ett väldigt stabilt målvaktsspel av Sara Hjorting och alla backarna är oerhört bolltrygga. Hur är det man säger, ett bra försvar ger… nej jag minns inte nu. Men kontentan är i alla fall att genom ett bra försvar kan man bygga upp ett starkt anfallsspel. Typ. Ni fattar. Pixbo fick spela sitt kontringsspel över stora ytor emellanåt och de trivdes med det. Bägge lagen gjorde mål enligt instruktionsboken, som Rönnbys 3-4 och Pixbos 3-5. One touch och direktskott i mål. Snyggt!

I Rönnby är unga Izabell Rydell ett ständigt hot och kedjan med henne, Jonna Sjöberg och Sofia Olander var den bästa tycker jag. Coacherna Jimmy Gunnstedt och Karro Widar var aktiva, i tredje mixtrade de om formationer men frågan är om inte stjärnbacken My Kippilä skulle ha flyttats upp högre i banan? Hennes offensiv med sitt pricksäkra skott är ett ständigt hot för motståndarna och det borde nyttjas lite bättre när det behövs.

Alicia Fylke är ett välkommet tillskott hos Pixbo, hon var bra i denna match. Även Eliska Krupnova – det spelsinnet! Hela laget ska ha en eloge för försvarsspelet. Även om spelaromsättningen är större inför denna säsong, har Jonas Eliasson gjutit trygghet i spelsystemet och det kändes som om det aldrig var någon fara på taket. Pixbos jämnhet är imponerande och det blir tufft för Rönnby att vända detta.

Snabbt hem från jobbet denna måndag för att hinna med en löprunda i ett soligt och vårigt Stockholm. Hemma 10 minuter innan matchstart i IKSU-Malmö. Hemmalaget hade chans att säkra en semifinalplats – vilket man till slut gjorde. Men inte utan kamp från Malmö som gjorde en heroisk insats i kvällens tredje drabbning. Det går inte att fundera på hur slutresultatet hade sett ut, om Malmö hade varit på tårna i den första perioden… För efter den stod det 4-1 och jag trodde nog att det skulle bli en lika överlägsen seger för IKSU som i de tidigare matcherna. Men icke.

Den andra perioden vann Malmö med 3-2 och plötsligt hade bortalaget häng. Det var roligt att se hur Malmö växlade upp och kämpade för kung och fosterland. Efter 2,5 minut i tredje, kvitterade Ellen Tillman på pass från Ellen Rasmussen. Vild glädje förstås! Här var IKSU skakade, matchbilden blev inte riktigt som tänkt. IKSU vann skotten i varje period, men Beverly Smedenäs storspelade (trots 10 insläppta mål till slut), och försvaret kämpade på. Roligt också att det ändå blev hela 6 mål framåt – mot ett topplag som IKSU. En situation som blev matchavgörande inträffade 12.53 in i den tredje perioden. Då var ställningen 8-6 och Malmös landslagsspelare Ellen Rasmussen blev utvisad i fem minuter för farligt spel. Det är svårt att se vad som händer på reprisen, men möjligen att Ellen hade sin klubba högt upp i närheten av en IKSU-spelares huvud? Under den utvisningen gjorde IKSU endast ett mål, fint boxplay av Malmö.

Kanske ingen tröst nu när Malmö är utslagna, men skånskorna föll med flaggan i topp. Ingen gav upp utan de gav IKSU en match in i det sista även om IKSU välförtjänt är vidare till semifinal. Johanna Hultgrens skada i foten verkar helt ok, i alla fall mörkar hon det väl. För fyra mål senast och tre ikväll. On fire! Ovanligt många mål i baken för IKSU, kanske slappnade laget av lite för mycket efter en mycket bra första period, samtidigt som Malmö höjde sig. 610 personer på plats och åskådare som hördes i webbsändningen. Kul! Grattis IKSU, helt planenligt till semifinal men starkt att hålla för det stora favoritskapet. 26 mål framåt i tre kvartsfinaler är innebandygodis!

Parallellt med ovanstående match, pågick KAIS Mora-Karlstad, tur att matcherna började med en halv timmes mellanrum. Vilken match! Den innehöll det mesta, tufft och tight, verkligen slutspelskänslor. Karlstad tog ledningen, men sedan drog Mora ifrån till hela 5-1. Man kontrollerade matchen egentligen hela vägen, jag imponerades av alla lagdelar i Mora, det var gediget jobb och fint passningsspel. Många olika målskyttar och kul att se passningsgeniet Mira Wickman vara på väg tillbaka på allvar efter sin skada. Men matchens lirare var utan konkurrens, Anna Wijk. 2 + 2 och stor dominans i spelet. Se förresten det här SVT-reportaget om Anna. Sevärt!

I alla fall. Karlstad har höjt sig match efter match i denna kvartsfinalserie, men framåt lyser effektiviteten med sin frånvaro. Medan Mora matade på chans på chans och var betydligt hungrigare framför målet, lyckades inte Karlstad få iväg fler än 13 skott ikväll. Mora vinner med 8-3 och visade fin form inför semifinalspelet. Grattis även till Mora!

IKSU och Kais Mora alltså klara för semifinal, i morgon tisdag spelas Täby-Endre som visas i TV4Sport.

Fick en fråga om varför jag inte skriver mer om herrarnas slutspel. Absolut, jag ser många av matcherna där också. Men inför mitt kommande uppdrag under SM-finalerna, vill jag prioritera damerna. Så fort jag får tid, blir det annat också.

Lyssnade på podcasten Innebandysurrs nya avsnitt, alltid lika intressant. Gillade speciellt delen där AIK:s Andreas Stefansson hyllades. Profiler som ställer upp för sina fans ska ha cred. Fler poddar har dykt upp. Plastpodden med Lars Lindberg är också trevlig lyssning. Lyssna på det senaste avsnittet så får ni bland annat höra Anna Wijk, Alexander Rudd och Måns Parsjö-Tegnérs tankar.

/ Gittan Twitter: gittang

 

Gittan Ahonen Gunnarzon

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel